Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   The Economist: Romania, convinsa de…

The Economist: Romania, convinsa de Germania sa semneze acordul cu R.Moldova

Germania a convins Romania sa semneze un acord de frontiera cu Republica Moldova, care a fost amanat mult timp, folosind ca stimulent perspectiva aderarii la spatiul Schengen, scrie The Economist.

Constatarea apare intr-un articol in care publicatia britanica vorbeste despre „noua diplomatie tacuta a Germaniei”.

„Diplomatia se schimba si ea. In perioada cancelarilor Gerhard Schroder si Helmut Kohl, Germania a cautat sa aiba legaturi mai stranse cu Rusia. Cu Angela Merkel, relatiile sunt cordiale, dar Polonia a devenit mult mai importanta. Eugeniusz Smolar, un analist polonez de politica externa sustine ca Germania fara Polonia nu are credibilitate, iar Polonia fara Germania nu are influenta”, scrie The Economist.

Germania continua sa vorbeasca in particular cu Rusia si uneori, (la fel ca la recentul summit de la Deauville), cu Franta. Dar germanii sustin ca abordarea lor este pragmatica. Ca raspuns la cererile Rusiei de a fi luata in serios, Germania a sugerat ca Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, sa fie tratata ca un test.

Problema dateaza din 1992, atunci cand separatistii sustinuti de Rusia au preluat controlul Transnistriei. Spre deosebire de conflictele similare in Caucaz, nimeni nu a fost ucis si ambele parti vorbesc de relatii comerciale. Cu toate acestea, incapatanarea Kremlinului a blocat planurile de pace. Rusia spune ca trupele sale ii protejeaza pe slavii locali, insa nu doar de dominanta majoritatii vorbitoare de limba romana, dar si de Romania, tara de care Republica Moldova a apartinut candva, mai scrie The Economist.

Presiunile germane au produs deja rezultate, inlaturand vechile opinii conform carora numai America conteaza. O linie de cale ferata a fost redeschisa, iar legaturile telefonice directe ar putea urma.

Folosindu-se perspectiva aderarii la spatiul Schengen drept recompensa, germanii au convins Romania sa accepte un acord de frontiera cu Republica Moldova, acord ce a fost amanat mult timp. Presedintele Traian Basescu si alti politicieni de la Bucuresti trateaza uneori tara vecina ca o provincie ratacita, nu ca un stat. Noile evolutii vor insa eliminarea pericolului iredentist, citat adesea de separatisti.

Germania mai lucreaza si la un acord intre Macedonia si Grecia, pe tema numelui „elen”, o alta problema care a stat mult timp, fara rezultat, in mainile americanilor. Noua diplomatia germana poate fi un vestitor al unei noi ere in politica Europei.
ziare.com